Кількість
|
Вартість
|
||
|
Препарат заквашувальний. Закваска СИМБІТЕР® для приготування функціонального харчового кисломолочного продукту СИМБІВІТ® в домашніх умовах
Склад: біомаса живих клітин симбіозу біфідобактерій, молочнокислих, пропіоновокислих та оцтовокислих бактерій, КУО/г, не менше: молочнокислих бактерій - 1х108, біфідобактерій – 1х107, пропіоновокислих бактерій – 1х107 та оцтовокислих бактерій – 1х105.
Закваска є в'язкою, однорідною масою, смак і запах – чистий кисломолочний; колір - від кремового до світло-коричневого, рівномірний за всією масою.
Можливий відстій сироватки.
Зберігати за температури (4±2) °С.
Строк придатності – не більше 1 місяця з дати виробництва.
Дата виробництва та номер партії: дивись на упаковці.
ТУ У 15.5-19405739-037:2011
Інструкція для приготування функціонального кисломолочного продукту СИМБІВІТ® в домашніх умовах
Приготування кисломолочного продукту СИМБІВІТ® в домашніх умовах можна проводити двома способами: шляхом безпосереднього внесення закваски із флакону в молоко, призначене для приготування продукту, або через попередній етап приготування робочої закваски.
1. Приготування кисломолочного продукту СИМБІВІТ® шляхом безпосереднього використання закваски із флакону
Продукт готують у безкорковому термосі або йогуртниці. При використанні термосу його попередньо заливають окропом і витримують закритим протягом 1 години. Воду зливають безпосередньо перед заповненням термосу сумішшю для сквашування (сумішшю молока і закваски). При приготуванні продукту в йогуртниці необхідно чітко дотримуватись інструкції з її використання.
Молоко в кількості (1-2) л кип'ятять (10-15) хвилин на повільному вогні під закритою кришкою і залишають у закритому посуді для охолодження до температури (40±1) °С. Перед заквашуванням молока старанно миють і дезінфікують руки і ковпачок флакона з закваскою за допомогою спирту етилового. Акуратно знімають з флакона металевий ковпачок і гумову пробку.
Вміст флакону переливають у посуд з кип'яченим і охолодженим до температури (40±1) °С молоком, старанно перемішують ложкою, попередньо ошпареною окропом. Після цього заквашене молоко переливають у підготовлені термос або йогуртницю, закривають кришкою і залишають на (6-12) годин для сквашування суміші.
2. Приготування кисломолочного продукту СИМБІВІТ® шляхом попереднього приготування робочої закваски
Приготування продукту з використанням робочої закваски є більш економним, але і більш трудомістким способом. З використанням даного способу з 1 флакону закваски можна отримати (10-20) л продукту.
Приготування робочої закваски
Робочу закваску готують у безкорковому термосі (попередньо підготовленому як наведено у способі 1) або йогуртниці.
Молоко в кількості 500 мл кип'ятять (10-15) хвилин на повільному вогні під закритою кришкою і залишають у закритому посуді для охолодження до температури (40±1) °С.
Перед заквашуванням молока старанно миють і дезінфікують руки і ковпачок флакона з закваскою за допомогою спирту етилового. Акуратно знімають з флакона металевий ковпачок і гумову пробку. Вміст флакону переливають у посуд з кип'яченим і охолодженим до температури (40±1) °С молоком, старанно перемішують ложкою, попередньо ошпареною окропом. Після цього заквашене молоко переливають у термос або йогуртницю, закривають їх кришкою і залишають на (10-16) годин для сквашування суміші. Готова робоча закваска має сметаноподібну, в'язко-тягучу консистенцію і приємний кисломолочний смак.
Закваску із термоса або йогуртниці переливають у заздалегідь підготовлену скляну банку і закривають кришкою. Банку та кришку попередньо ошпарюють окропом.
Робочу закваску зберігають за температури (4±2) °С (у побутовому холодильнику) не більше 6 діб з моменту закінчення приготування і використовують для приготування продукту СИМБІВІТ®. Невикористану закваску можна випити.
При зберіганні закваски можливий відстій сироватки, який не впливає на активність закваски. При використанні закваски її слід перемішувати ложкою, попередньо ошпареною окропом.
Приготування кисломолочного продукту СИМБІВІТ®
Молоко готують таким же чином, як і при приготуванні робочої закваски. В молоко, охолоджене до температури (40±1) °С, що знаходиться у посуді, вносять робочу закваску з розрахунку (2-4) столові ложки (30-50) мл на 1000 мл молока.
Робочу закваску перед кожним використанням необхідно старанно перемішувати стерильною ложкою. Заквашене молоко ретельно перемішують і переливають у заздалегідь підготовлені термос або йогуртницю, які негайно закривають кришкою і залишають до утворення згустку на (6-12) годин.
Готовий продукт переливають у стерильну банку і зберігають у холодильнику 2-3 доби за температури (4±2)°С. СИМБІВІТ® має однорідну в'язко-тягучу консистенцію і приємний кисломолочний смак.
При зберіганні продукту можливий відстій сироватки, що не впливає на якість продукту. Перед вживанням продукт слід перемішувати до однорідної консистенції.
Примітки
Робочу закваску та продукт можна готувати в скляній банці, дотримуючись рекомендацій цієї інструкції щодо температурних режимів (наприклад, загорнувши банку із сумішшю теплою ковдрою).
При порушенні умов приготування продукту СИМБІВІТ® можуть спостерігатися такі дефекти:
- продукт має занадто кислий смак. У цьому випадку необхідно більш чітко контролювати момент утворення згустку, не допускаючи перекисання продукту;
- продукт має надто тягучу консистенцію. У цьому випадку необхідно підвищити на (2-3) °С температуру сквашування молока;
- несквашування або тривале сквашування молока при приготуванні робочої закваски або продукту. Таке явище спостерігається при порушенні режимів кип'ятіння молока, стерилізації посуду, температури сквашування або ж використанні неякісного молока, забрудненого антибіотиками та іншими сторонніми сполуками;
- недостатнє кип'ятіння молока або недостатня стерилізація посуду можуть стати причиною одержання продукту з рідкою консистенцією, значним виділенням сироватки, неприємним гірким смаком тощо.